ITÀLIA

Ruta en camper per les Dolomites: Guia per descobrir les muntanyes pàl·lides en família

“Veig, veig”, dic mentre miro per la finestra. “Què veus?”, respon la mare just quan passem per un dels molts revolts del dia d’avui. Veig gegants en forma de pedra. Grans. Imponents. Com si fossin torres d’un gran castell. Veig flors grogues escampades per prats vestits de verd. Camins que pugen. Camins que baixen. Camins que ens porten a llocs bonics. Veig barquetes de fusta surant per llacs blaus, verds, colors maragda. Llacs de postal. Llacs amb nimfes. Llacs petits al mig d’una vall. Veig refugis plens d’història. Penjats dalt d’una muntanya, dalt d’un gran mirador. Veig glaceres que desapareixen, remuntadors que et porten fins al cel, parcs infantils a cada poble i una nit plena d’estels.

I segueixo mirant per la finestra. I segueixo jugant al “veig, veig”.

Fer una ruta per les Dolomites en Camper és recórrer un rocós i preciós paisatge que fa olor a natura, on sents parlar a estones italià, a estones alemany i que és pintat de grisos, de verds i de maragdes.

Les seves carreteres serpentegen enmig de les valls plàstiques dels Alps italians. T’atures en algun dels seus ports i et deixes seduir per la màgia de l’espectacle d’un sol que tenyeix de taronja i violeta rosat les muntanyes pàl·lides del seu paisatge.

I sents que aquell és el lloc. Que aquell és el moment. I no necessitar res més que allò que hi ha davant: les Dolomites.

Les Dolomites són uns massissos rocosos únics per la seva bellesa i que apareixen com a resultat de la seva història natural i que al llarg dels segles s’han modelat pel vent, l’aire i l’aigua. La Marmolada, les Tre Cime di Lavaredo o el Catinaccio són algunes de les muntanyes més conegudes d’aquest escenari tan evocador que fa més de dos-cents cinquanta anys es trobaven dins d’un mar ric en coralls i de fòssils marins.

Actualment, les Dolomites són un espectacle de la natura convertint-se en les muntanyes més boniques del món i declarades des del 2009 en Patrimoni Natural de la Humanitat per la UNESCO. La característica que fa que aquestes muntanyes siguin tan especials és que estan compostes essencialment per dolomita, una roca formada principalment per dolomita mineral. Aquesta particularitat dona a les Dolomites un color pàl·lid que les fa úniques i misterioses, i dona lloc a l’espectacular fenomen de l’enrosadira.

Uns cims elevats, que alguns d’ells superen els tres mil, que són els protagonistes d’un dels escenaris més evocadors del món i que al capvespre es tornen rosats i morats. L’Enrosadira, que literalment significa “tornar-se rosa”, és el fenomen que apareix d’un sol projectat a unes roques riques en calci i magnesi que del naturalista francès Déodat de Dolomieu en deu el seu nom, dolomita.

Les Dolomites: on són?

Les Dolomites són un conjunt de grups muntanyosos que es troben al nord-oest d’Itàlia, als Alps orientals. 

La zona és força extensa i abraça diverses regions, moltes valls, desenes de pobles i una llista llarga de cims i grups de muntanyes.

Geogràficament, les 235.000 hectàrees de les Dolomites queden delimitades pels rius Rienza, Piave, Cismon i Brenta, Adige i Isarco. Administrativament, però, el territori avarca cinc províncies italianes i les tres regions de Trentino-Alto Adigio, Véneto i Friuli Venecia Julia.

Les Dolomites: convivència de cultures

Les característiques geogràfiques i la història d’aquesta zona alpina, fan de les Dolomites un territori singular també pel que fa a les llengües.

Recórrer aquesta regió italiana és descobrir la convivència de dues llengües: l’italià i l’alemany. Al Tirol del sud, altrament dit Alto-Adigio, és l’únic lloc d’Itàlia on existeix l’oficialitat de les dues llengües. Així, doncs, qualsevol poble, llac o indret de la zona té dos noms: el nom italià i el nom alemany. Quan arribes al Lago di Carezza descobreixes que també és el Karersee, que l’Alpe di Siusi també es pot dir Seiser Alm i que el Lago di Braies és batejat en alemany com a Pragser Wildsee.

Si pares l’orella descobreixes aquesta riquesa lingüística i ets conscient de la influència d’un país veí que fins a finals de la Segona Guerra Mundial en formava part. Les construccions mediterrànies cedeixen terreny a les teulades de dues agulles, les façanes de colors es vesteixen de blanc i els senyals de la carretera canvien el monopoli de l’italià per la presència compartida de l’alemany. És divertit saludar amb un ciao a algú vestit de tirolès mentre menges una tros de pastís Sacher.

Per altra banda, el ladí, tot i que, com a la majoria de llengües minoritàries, està en perill d’extinció, encara és possible sentir-lo parlar en algunes de les seves valls. Tot i no tenir reconeixement oficial, és una llengua present a les regions de Trentino-Alto Adigio i Véneto, sent a la Vall di Fassa on pren més força.

Les Dolomites: un paradís natural

Serralades de pics afilats mirant el cel, roques calcàries de formes impossibles que fa mil·lennis estaven sota el mar, muntanyes que es reflecteixen com un mirall perfecte sobre la superfície clara, cristal·lina i color maragda d’un llac de fantasia. Les Dolomites presumeixen d’algunes postals naturals més imponents del món.

Unes Dolomites que alberguen vuit parcs naturals i un parc nacional. En el seu conjunt, aquestes àrees naturals són protegides al llarg de la seva cadena muntanyosa per la bellesa, la riquesa natural i les seves característiques excepcionals.

Àrees naturals protegides a les Dolomites:

  • Parc Nacional Dolomites de Belluno
  • Parc Natural Adamello Brenta
  • Parc Natural Dolomites d’Ampezzo
  • Parc Natural Dolomites Friulanes
  • Parc Natural Fanes – Sennes – Braies
  • Parc Natural Paneveggio – Pale di San Martino
  • Parc Natural Puez – Geisler
  • Parc Natural Sciliar – Catinaccio
  • Parc Natural Tre Cime di Lavaredo

Les Dolomites: Viatjar en camper o autocaravana

Tot i que hi ha molt per a millorar i que la font d’ingressos d’aquesta regió alpina és d’un turisme adinerat que té forfaits de temporada, les Dolomites són un paradís per anar amb furgoneta o sentir-te lliure dalt d’una camper. És un luxe recórrer les seves carreteres, pujar cada un dels seus colls i gaudir dels seus paisatges. Hi ha molts racons on, sempre des del respecte a l’entorn i a la normativa vigent, es pot estacionar i pernoctar sota el cel estrellat d’aquest racó dels Alps.

Normativa de pernocta i acampada a les Dolomites

L’acampada lliure està oficialment prohibida a Itàlia. El Codi de Circulació italià, en el seu article 185, és el que estableix les normes generals sobre la circulació i l’aparcament d’usuaris de campers i autocaravanes. Si es respecten les regles de no acampada es consent l’aparcament i la pernoctació. Més enllà de la regulació general, cada municipi té la potestat d’establir unes certes normes i limitacions. Com a Espanya, és aconsellable informar-se a través de les autoritats locals per a evitar sancions.

Serveis per a les autocaravanes i les campers

Fer una ruta en camper per un lloc com les Dolomites és fantàstic. Tot el positiu que t’ofereix viatjar amb la casa a coll fa que recórrer aquesta part dels Alps italians ho faci més especial. Tanmateix, tot i que no hi ha problemes per arribar i aparcar als llocs més turístics, hi ha poca oferta de càmpings i àrees d’autocaravanes.

La major part del turisme que arriba a les Dolomites el fa atret pels més de mil quilòmetres de pistes esquiables repartits en dotze valls. La història del turisme de les Dolomites ha estat i és, bàsicament, d’hivern. Tot està pensat per als esquiadors com a font principal d’ingressos de la regió: hotels, apartaments, restaurants, remuntadors… Aquests mateixos hotels, apartaments o remuntadors són les instal·lacions utilitzades per un turisme en auge d’estiu. Les Dolomites tenen moltíssima oferta d’activitats d’estiu, però visualitzant poc el turisme itinerant que viatja en autocaravana o en camper.

És recomanable preveure les nits que es volen o necessiten fer en un càmping. La poca oferta i la gran quantitat de turistes a l’estiu pot ser un motiu de quedar-se sense parcel·la. És important passar alguna nit amb els serveis d’electricitat, banys o l’opció d’omplir i buidar les aigües.

Us recomanem…

Alguns pobles tenen piscines cobertes amb aigua climatitzada i tobogans. Una bona opció per divertir-te en família, per les tardes de pluja i… per a poder banyar-te en condicions si es passen les nits en algun dels molts racons idíl·lics. 

Carreteres i peatges a Itàlia

Itàlia presumeix d’una extensa xarxa de carreteres en molt bon estat. Les autopistes (autostrada) estan senyalitzades en verd, mentre que la resta de carreteres estan senyalitzades en blau. La majoria de les autovies italianes són de pagament. Normalment els peatges funcionen com a Espanya, recuperes el tiquet que pagues en el moment de sortir de l’autovia. En algunes rutes, són molts els peatges que et trobes. En les àrees de servei i en els aparcaments de les autopistes és possible pernoctar, però no acampar, durant un màxim de 24 hores. Nosaltres vam passar una de les nits en una àrea de servei prop de Milà. Les carreteres principals de les Dolomites són bones. Es condueixen sense problemes. La veritat és que una part important de la ruta és recórrer aquestes carreteres. I gaudir-les.

Les Dolomites: Quan anar-hi?

Tot i que les Dolomites és un dels destins estrella per gaudir de la neu i que els paisatges nevats prenen vida, si es vol viatjar dalt d’una camper i gaudir de les rutes i fer excursions, la millor època per contemplar les muntanyes pàl·lides és de maig a octubre. Hi ha més hores de llum i les temperatures són agradables.

Ara bé, si vols assegurar trobar els llacs plens d’aigua i un paisatge verd, els mesos de maig, juny i principis de juliol són la millor opció. Hi ha anys que a partir de l’agost els llacs comencen escassejar d’aigua i perden bellesa. A més a més, als mesos d’estiu, especialment al mes d’agost, hi ha un volum important de turistes, dificultant l’accés i l’aparcament en algun dels llocs més populars.

Les Dolomites: anar-hi amb nens?

Parcs infantils, piscines cobertes amb tobogans, tirolines en boscos verticals, passejades en cavall, museus… la llista d’activitats per als més petits és molt llarga. Ara bé, entrar en el món de les Dolomites és tan fàcil com deixar-se seduir per la màgia i la força de la seva natura. Llegendes i excursions: què cal més? Cada un dels racons d’aquesta zona dels Alps està farcida d’històries. Diuen que per aquestes muntanyes s’hi amaguen nans, bruixes, ogres i dracs, i que en els seus cims més alts existeixen passadissos secrets que connecten amb el més enllà. De tot se’n fa una història.

L’enrosadira, el nom del fenomen dels canvis de color de les muntanyes pàl·lides a la sortida o la posta del sol, és quelcom tan màgic que durant segles ha estat inspiració de moltes llegendes. La més coneguda és la del rei Lloren i les seves magnífiques roses. Explica la història que fa molts i molts anys a la serra del Catinaccio hi vivia el rei Laurino, el savi rei dels nans, que passava els dies excavant a les entranyes de la muntanya a la recerca de joies precioses. Entre els seus tresors, el rei posseïa un cinturó màgic, que li permetia fer-se invisible.

Un dia el rei de l’Adige va fer una gran festa a la qual va convidar tots els nobles, excepte el rei Laurino. El rei dels nans, però, va anar-hi igualment portat el cinturó per no ser vist per ningú.

Similde, la bella filla del rei, també va ser a la festa. Laurino es va enamorar d’ella a primera vista i, aprofitant la seva invisibilitat, la va segrestar i la va portar amb ell al seu regne, al Catinaccio.

Estava tan enamorat d’aquella noia que, amb un encanteri, va cobrir la muntanya amb un preciós mantell de roses vermelles (no és casualitat que en alemany el Catinaccio sigui conegut com “Rosengarten“). El rei de l’Adige, però, va marxar amb el seu exèrcit cap al regne del rei Laurino, decidit a alliberar la seva filla.

El rei dels nans estava segur que ningú el trobaria perquè, gràcies al seu cinturó, podia fer-se invisible, però no havia tingut en compte una cosa: cada vegada que es movia per aquell roser en trepitjava algun. Així que va ser suficient que els soldats del rei seguissin el camí de les roses trepitjades per arribar-hi, agafar-lo i arrencar-li el cinturó màgic.

El pobre rei dels nans no va tenir més remei que rendir-se i lliurar la bella Similde al seu pare. Abans de fer-ho, però, va llançar una maledicció terrible sobre aquell roser que l’havia traït. Va dir: “ni de dia ni de nit cap ull humà podrà admirar-te més.” I així, on abans hi havia aquelles roses precioses, no quedava més que la roca nua.

El rei Laurino, però, no va tenir en compte l’hora de la posta del sol, que no és ni de dia ni de nit. Per això, encara avui, quan el sol es pon rere les muntanyes, podem veure el jardí de roses vermelles que pinta els cims de les Dolomites.

Les Dolomites: el millor lloc per fer excursions

El paisatge impressionant i la natura verge d’aquesta part dels Alps fan de les Dolomites un paradís per aquells que ens agrada recórrer a peu els llocs que visitem. Rutes al voltant d’un llac, passejades pel mig d’una vall, pujar muntanyes de 2.000 i 3.000 metres, senders, camins forestals, rutes de corda fixa, camins de muntanya o vies ferrades.

A les Dolomites hi ha milers de senders per recórrer a peu i poder veure de ben a prop totes les meravelles naturals que té en propietat. Cada dia pots fer una excursió diferent. Moltes de les rutes arriben a refugis de muntanya, on és possible aturar-s’hi per menjar o passar-hi la nit. A l’estiu, a més a més, pels que no els agrada tan caminar o volen escurçar part del recorregut, hi ha els remuntadors oberts que pugen a molts dels llocs més emblemàtics.

Per si no n’hi ha prou amb la natura i les excursions…

  • A San Candido, hi ha un parc d’aventures, piscines, rutes temàtiques, parc d’escalada i el Fun Bob, el tobogan de natura més llarg del Tirol del sud.
  • Si es vol volar enmig de la natura, el Fly Line Catinaccio Rosengarten, a Ciampedie, és una opció molt divertida per sentir-te ocell. Nosaltres la vam fer i la recomanem.
  • El sentiero degli abeti giganti, en la Val Noana, és un camí d’avets molt grans en un paratge extraordinari i salvatge, ple d’arbres centenaris tan alts que semblen tocar el cel. Un escenari perfecte per a descobrir gnoms i follets.
  • L’Emozion Col de Flam, a la població d’Ortisei, és un parc d’aventures on hi ha una tirolina de quasi 700 metres de longitud. Adrenalina i diversió garantida.

Les Dolomites: tocar el cel

Hi ha tres maneres de pujar algun racó de les Dolomites:

  • Seguir algun dels senders senyalitzats: A les Dolomites existeix una gran xarxa de senders i n’hi ha per a tot tipus d’excursionista. Només cal informar-se. El cert és que hi ha moltes rutes per a poder fer en família. És important anar ben calçat, portar sempre aigua i respectar l’entorn. Nosaltres vam fer un total de nou excursions (una excursió per dia), combinant rutes més curtes i algunes de més exigents: recórrer el llac Carezza, pujar el cim Nuvolau, arribar al refugi Viel Dal Pan o fer la circular a les Tre Cime di Lavaredo.
  • Pujar per les vies ferrades: Una de les característiques del paisatge de les Dolomites són les vies ferrades. Es tracta de les escales metàl·liques, cables i ponts que recorren algunes de les zones més altes d’aquesta part dels Alps, construïdes originalment per les tropes italianes i austrohúngueres durant la Primera Guerra Mundial. Actualment, escaladors de tot el món venen a gaudir d’aquestes rutes mítiques. Tot i que existeixen vies ferrates més senzilles, aquesta opció la vam deixar per la propera vegada que tornem a les Dolomites.
  • Agafar el telefèric: la manera menys cansada d’arribar algun dels punts més alts de les Dolomites és agafar algun tipus d’elevador. Hi ha una gran quantitat de telefèrics, telecadires o cabines que pugen els esquiadors a l’hivern i els que volen escurçar distàncies durant l’estiu. Els preus són cars, però hi ha l’opció de comprar passes per abaratir costos per aquells que volen agafar-ne més d’un. Nosaltres vam optar per agafar un telefèric, cabinovia o funivia en italià, per pujar a l’Alpe di Siusi / Seiser Alm (Cabinovia Alpe di Siusi) i tres telecadires, segiovia en italià, per a pujar a Ciampedie des de Pera di Fassa (funivies a la Val di Fassa). Un dels telefèrics més emblemàtics de les Dolomites, i que nosaltres no vam acabar agafant per la boira, és el que puja a l’anomenada Terrassa de les Dolomites, a 2.950 metres, des del Pass Pordoi (mirador de les Dolomites)

Les Dolomites: planning de 9 dies en ruta

DIA 1: Lago di Garda – Trento – Bolzano – Lago di Carezza

DIA 2: Lago di Carezza – Val di Fassa

DIA 3: Val di San Nicolò (Val di Fassa)

DIA 4: Ruta Ciampedie – Rifugio Gardeccia (Val di Fassa) – Passo Pordoi

DIA 5: Passo Pordoi – Rifugio Viel Dal Pan – Passo Sella – Ortisei – Alpi di Siusi

DIA 6: Alpi di Siusi/Anser Alm – Passo Gardena – Passo di Falzarego – Passo di Giau

DIA 7: Ruta Passo Giau (Rif. Averau – Rif. Nuvolau) – Cortina d’Ampezzo – Lago Misurina – Rifugio Auronzo

DIA 8: Rifugio Auronzo – Ruta circular Tre cime di Lavaredo – Lago di Braies

DIA 9: Lago di Braies – Val di Funes

Les Dolomites: la nostra ruta en camper

La nostra ruta de 9 dies en camper és una road trip passant i fent excursions pels llocs més emblemàtics de la regió del Trentino i d’Alto Adigio / Tirol del Sud, a la provincia de Trento i de Bolzano, i, també, passant per una part de la regió de Véneto, a la província de Belluno.

Una ruta de nou dies conduint per carreteres que s’endinsen per paisatges d’alta muntanya entre agulles esmolades; realitzant la ruta circular de Tre Cime di Lavaredo; menjant Strudels i Sachers a 2.000 metres d’altitud amb vistes a les torres Vajolet; pujant a la muntanya Nuvolau, parar el temps i respirar el present per gaudir de les vistes; acomiadant els dies deixant que el sol s’amagui pintant de rosa les roques de les seves “muntanyes pàl·lides”; passejant per llacs de postal que són miralls del seu paisatge; despertant-nos dalt del Passo Giau o en el Passo Pordoi.

Una ruta de nou dies deixant-nos seduir per qualsevol dels racons d’aquesta part dels Alps italians.

DIA 1 de la nostra ruta per les Dolomites:

Després de dos dies de ruta per visitar els camps de Lavanda a la Provença francesa i per passejar pel preciós poble de Sirmione en el llac Garda, el nostre viatge per les Dolomites en 9 dies comença al Lago di Carezza o KarerSee, un dels llacs més bonics i fotografiats de la regió del Trentino. Un llac alpí a 1.520 metres d’altitud i que les seves aigües reflecteixen com un perfecte mirall les muntanyes de Latemar.

RUTA: des de Sirmione a Lago di Carezza / KarerSee (188 Km.)

APARCAMENT: just al costat del llac, a l’altre costat de la carretera, hi ha un gran pàrquing de pagament amb botiga de souvenirs i zona de pícnic. Passat el llac, a uns metres direcció a la Val di Fassa, existeix una zona per aparcar gratuïta.

LLOC ON VAM DORMIR: A Via Bellavista, passat el Simhild Mountain B&B, hi ha un espai per aparcar de forma gratuïta. Són  moltes les furgonetes i campers que passen, també, la nit. Nosaltres ho vam fer i ens va permetre visitar el llac fora de les hores de més massificacions: a última hora del dia i a primera hora del matí. Una petita caminada, passant per un pont tibetà, et porta fins el llac Carezza.

DIA 2 de la nostra ruta per les Dolomites:

Després de passar el matí passejant el llac Carezza, vam instal·lar-nos a l’únic càmping on vam dormir a les Dolomites: el càmping Vidor, a la Vall di Fassa.

La Vall di Fassa, al nord-est del Trentino, és una de les valls més conegudes i concorregudes de les Dolomites. Una vall formada per set municipis: Moena, Soraga, Vigo di Fassa, Pozza di Fassa, Mazzin, Campitello di Fassa i Canazei. És l’única zona on es pot sentir parlar la llengua ladina.

Píndola viatgera:

Si t’allotges en algun dels llocs de Trentino, pots aconseguir l’anomenada Trentino Guest Card (TGC). Una tarjeta amb accés gratuït o amb tarifa reduïda als principals museus, castells, parcs naturals i transport públic.

RUTA: des del llac Carezza al càmping Vidor a Pozza di Fassa (16 Km.)

EXCURSIÓ: Hi ha un sender circular que rodeja el llac. Una ruta fàcil per a realitzar en família i que dona l’opció de poder veure el llac des de diferents llocs.

LLOC ON VAM DORMIR: El càmping Vidor a Pozza di Fassa va ser el càmping escollit per a dormir dues nits, les úniques dues nits que vam dormir en un càmping a les Dolomites.

Us recomanem…

El càmping Vidor family & Weleness Resort és el millor càmping de les Dolomites i una bona opció per anar en família. Enmig d’un paratge únic i en un lloc ideal per a conèixer la zona, aquest càmping, a part de tots els serveis, disposa d’un petit parc aquàtic cobert amb tobogans, una piscina descoberta amb aigua calenta, jacuzzi i piscina infantil. Va ser el nostre millor pla per a dues tardes de pluja.

Com que és considerat un dels millors càmpings de tot Itàlia cal fer reserva amb molta antelació.

DIA 3 de la nostra ruta per les Dolomites:

La Val di San Nicolò és una vall preciosa, verda, pintada de flors de tots colors i amb moltes cabanyes de fusta. És una vall suau, àmplia i molt adequada per a poder fer excursions en família.

RUTA: Del càmping Vidor a la Val di San Nicolò en autobús llançadora (5Km.)

APARCAMENT: a la Val di San Nicolò no s’hi pot arribar en cotxe. Just davant del càmping Vidor, a la carretera, hi ha una parada de minibusos que pugen fins a la vall i on també hi ha una zona per aparcar. També es pot pujar des del poble de Pozza di Fassa dalt d’un trenet turístic que arriba a la Baita Ciampié, dins la Vall de San Nicolò.

EXCURSIÓ: Una caminada d’uns 6 quilòmetres, de poc més de 200 metres de desnivell i seguint el sender 608 per arribar al salt d’aigua on neix el riu San Nicolò, al costat de la Barraca d’Alle Cascate.

LLOC ON VAM DORMIR: Càmping Vidor a Pozza di Fassa.

DIA 4 de la nostra ruta per les Dolomites:

Ciampedie, en el cor del Catanaccio, és un altiplà que s’eleva a 2.000 metres sobre la val di Fassa. Per arribar a aquest altiplà, i gaudir de les seves vistes, es pot fer pujant amb el telefèric de Vigo di Fassa o amb les telecadires que surten de Pera di Fassa.

RUTA: Del càmping Vidor a Pera di Fassa (4Km.) i de Pera di Fassa al Passo Pordoi (20Km.)

APARCAMENT: Si es va en camper o autocaravana, l’opció és aparcar en el pàrquing gratuït de Pera di Fassa des d’on surten les telecadires.

EXCURSIÓ: Des de Ciampedie surten molts senders. Nosaltres vam fer una de les rutes clàssiques: el sender 540 fins al Rifugio Gardeccia. Una ruta d’uns 6 quilòmetres d’anada i tornada pel mateix camí. Des del Refugio Gardeccia es pot allargar l’excursió fins als refugis de Vajolet i Preuss pel sender 546 i veure de més a prop les mítiques Torres Vajolet.

LLOC ON VAM DORMIR: la nostra quarta nit a les Dolomites la vam fer dalt del Passo Pordoi. Pernoctar en un port de muntanya és una de les millors opcions per a poder gaudir de la màgia d’aquestes muntanyes.

DIA 5 de la nostra ruta per les Dolomites:

El Passo Pordoi és un dels passos mítics de les Dolomites i està situat entre el Grup Sella, al nord, i el grup de la Marmolada, al sud. Aquest port de muntanya es troba a una altitud de 2.239 metres. La carretera que passa per aquest port és la via asfaltada més alta de les Dolomites. Des del Passo Pordoi es pot pujar al telefèric de la Terrassa de les Dolomites, a 2.950 metres.

RUTA: del Passo Pordoi, passant per la Val di Gardena i la població d’Ortisei, a l’Alpe di Siusi (44Km.)

APARCAMENT: Al Passo Pordoi hi ha una gran zona d’aparcament.

EXCURSIÓ: Vam fer part del sender històric de Viel Dal Pan. Un camí que es va utilitzar durant la Primera Guerra Mundial per a transportar queviures. Una caminada suau, còmode i bonica per a realitzar en família i poder gaudir d’unes magnífiques vistes de la Val di Fassa i dels pics més alts d’aquesta part dels Alps italians, especialment de la Marmolada.

Una curiositat…

Amb els seus 3.350 metres, la Marmolada és popularment coneguda com la “reina de les Dolomites” i presumeix de tenir l’única glacera de tota la serralada.

LLOC ON VAM DORMIR: La cinquena nit la vam passar al pàrquing del telefèric d’Alpi di Siusi o Anser Alm, a Siusi Allo Sciliar. Volíem pujar d’hora a l’altiplà i aprofitar el matí fent alguna excursió. Abans d’arribar al pàrquing per a pernoctar-hi, vam gaudir d’unes hores en remull a les piscines climatitzades d’Ortisei. Una bona opció de diversió i de dutxes abans d’acabar el dia.

DIA 6 de la nostra ruta per les Dolomites:

L’Alpe di Siusi, en alemany Seiser Alm, és l’altiplà més gran d’Europa. Està situat a una altitud de 1.850 metres i s’estén sobre 56 quilòmetres quadrats entre la Val di Gardena i les muntanyes del Sciliar. Una vegada a dalt, amb l’opció recomanada de fer-ho amb telefèric, hi ha moltes excursions per a realitzar amb el mont Sciliar, el famós emblema del Tirol del Sud, com a teló de fons.

RUTA: d’Alpe di Siusi, passant pels passos de Gardena i di Falzarego, al Passo di Giau (84Km.)

APARCAMENT: els pàrquings dels telefèrics i telecadires i els ports de muntanya són una bona opció de parada: Passo di Gardena, Passo Falzarego i Passo Giau.

EXCURSIÓ: Una ruta circular que comença a Compatsch, a 2.174 metres, seguint la ruta 14 i arribant a la plataforma panoràmica, uns dels millors llocs per a gaudir de les vistes.

LLOC ON VAM DORMIR: la sisena nit la vam passar en un dels passos més bonics de la ruta. El Passo di Giau ens va enamorar. Un port de muntanya a 2.236 metres amb el cim rocós de Ra Gusela com a protagonista. Una de les millors postes i sortides de sol de la ruta. I des d’on vam poder veure i gaudir del famós fenomen de l’”enrosadira”, quan les muntanyes pàl·lides de les Dolomites es tenyeixen de rosa.

DIA 7 de la nostra ruta per les Dolomites:

Des del Passo di Giau surt una ruta circular considerada entre les més paisatgístiques i evocadores de les Dolomites d’Ampezzo: la ruta de les Cinque Torri.

RUTA: Del Passo Giau, passant per Cortina d’Ampezzo i el Llac Misurina, al Rifugio Auronzo (40Km.)

APARCAMENT:  al Passo Giau per a realitzar l’excursió.

EXCURSIÓ: Nosaltres vam fer part de la ruta circular que rodeja els cims més importants de la zona, seguint el sender 452, amb l’objectiu de pujar al Nuvolau. Una ruta d’anada i tornada d’uns 10 quilòmetres i ben senyalitzada. El camí surt del Passo di Giau, en direcció als refugis d’Averau i Nuvolau. Un camí que passa just al costat de les carenes rocoses occidentals de Ra Gusela i el Pic de Nuvolau. Una excursió amb un paisatge meravellós i amb el teló de fons de la Marmolada, el Grup Sella i les Cinque Torri.

LLOC ON VAM DORMIR: La setena nit la vam passar al pàrquing de les Tres Cime di Lavaredo, al costat del refugi Auronzo. L’accés a la zona de pàrquing i al Rifugio Auronzo és a través d’una carretera de peatge. Aquesta carretera té un cost de 45€ si vas en autocaravana o en camper (30€ en el cas dels cotxes) amb dret a pernocta. És un pàrquing habilitat que a l’estiu acostuma a estar ple. No sempre s’aconsegueix estar a primera línia, però les vistes, la posta de sol i començar d’hora la ruta circular a les re Cime di Lavaredo són motius per passar la nit en aquest racó mític de les Dolomites.

DIA 8 de la nostra ruta per les Dolomites:

El Rifugio Auronzo es troba a 2.320 metres d’altitud i és el punt de sortida d’una de les excursions més emblemàtiques e les Dolomites: la ruta de les Tre Cime di Lavaredo. Les tre Cime di Lavaredo estan formades per tres formacions rocoses: el cim Piccola (de 2.757m.), el Cim Gran (de 2.999m.) i el cim Ovest (de 2.973m.).

RUTA: del Refugio Auronzo al Llac Braies (38Km.)

APARCAMENT: pàrquing de Tre Cime de Lavaredo, al costat del Refugio Auronzo i pàrquing del Lago di Braies.

EXCURSIÓ: el trekking de les Tre Cime di Lavaredo és un dels més espectaculars que es poden fer en família en aquesta part dels Alps italians. Uns 10 quilòmetres, amb uns 440 metres de desnivell, d’una ruta que segueix els senders 101 i 105. Una ruta circular que comença al refugi d’Auronzo, passant pel refugi Lavaredo, el Locatelli i pel Lange Alm, i tornant de nou al mateix punt de sortida.

LLOC ON VAM DORMIR: L’última nit a les Dolomites la vam passar en un dels tres pàrquings del Llac Braies, un dels llocs més fotografiats i visitats del món. Volíem gaudir d’aquest llac tan conegut quan no hi ha gent: a partir de les 19h. de la tarda i abans de les 8h. del matí.

DIA 9 de la nostra ruta per les Dolomites:

El llac di Braies, el llac natural més gran de les Dolomites, és un dels llocs més visitats dels Alps italians. La seva bellesa atrau a milers de turistes. Passejar per les seves ribes, llogar alguna de les barques de fusta o fotografiar-se amb aigües color maragda de fons són algunes de les raons per les quals sigui una parada obligatòria.

A la Val di Funes es troba una altra de les estampes més vistes d’aquesta regió alpina: la petita església de Sant Giovanni in Ranui.

RUTA: del Lago di Braies a la Val di Funes (77Km.)

APARCAMENT: A Braies existeixen pàrquings de pagament. I per visitar l’església de Sant Giovanni di Ranui hi ha  zones per a aparcar al poble de Santa Maddalena.

EXCURSIÓ: El llac alpí de Braies es pot envoltar passejant. Una petita excursió de dues hores per a gaudir del llac des de tots els seus angles.

LLOC ON VAM DORMIR: després de passar nou dies intensos i gaudint de les meravelles i de moltes excursions per les Dolomites, les dues nits abans de tornar, i d’emprendre el viatge de baixada, les vam passar en un càmping a la vora del Llac di Garda.

Una forma genial de tancar un viatge per un dels llocs més espectaculars del planeta per a viatjar en camper: les Dolomites.

3 comentaris

  • Judit Ramisa Aligué

    Bona tarda!

    Quina publicació més maca i complerta, felicitats, és perfecta!!
    Gràcies per ajudar-me a través del vostre blog a preparar el nostre viatge a les Dolomites, ojalà el puguem disfrutar i saborejar tant com ho heu fet vosaltres!!

    Us volia demanar a quin càmping havíeu estat a Garda? El recomaneu?

    Moltíssimes gràcies de nou!!!

    • mir

      Hola Família,
      Feliços de poder ajudar a conèixer aquest racó del món que tant ens va agradar (ja estem buscant alguna excusa per tornar-hi!)
      Desitgem que gaudiu al màxim de les Dolomites i de totes les excursions que es poden fer.
      Pel que fa al càmping del Lago di Garda i on vam passar les dues nits abans de tonar cap a casa és l’Spiaggia d’Oro, a Lazise. Tot i que va ser un contrast després de deixar les Dolomites, ens va permetre banyar-nos al Lago di Garda, veure unes postes de sol precioses, anar passejant fins a la població de Lazise i tenir ben a prop el parc d’atraccions de Gardaland.
      Una abraçada.

      • Judit Ramisa Aligué

        Bon dia!

        Moltes gràcies per la vostra resposta!
        Que maco el càmping! Però a l’agost no hi podem anar perquè demana un mínim de nits molt alt! N’haurem de buscar un altre, cap problema!
        Així vau estar també a Gardaland? Tenim pensat passar-hi, també! Vau anar-hi amb la Camper o amb algun transport públic?

        Moltes gràcies de nou!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *